суботу, 10 листопада 2012 р.

Нові ремонтантні сорти малини

     Ремонтантні малини - це малини, у яких утворюються ягоди, як на дворічних стеблах, так і на однорічних. Пагони минулого року плодоносять в червні-липні, другий урожай формується на молодих пагонах поточного року і плодоносить з початку серпня до листопада в умовах України.

Історична довідка

В англомовній літературі ремонтантні сорти позначають термінами everbearing (безперервно плодоносний), autumn-fruiting (осінньо-плодоносний), а в російській мові для цього ж поняття закріпився термін "ремонтантний", який походить від французького remontant (квітучий кілька разів на рік). Ремонтантні сорти малини в садівництві відомі вже більше 200 років. Однак в садівництві Європи, Америки та Росії вони були доповненням до основного сортименту малини, так як старі ремонтантні сорти не були основним джерелом ягід, оскільки вступали в плодоносіння восени і не встигали віддати свій урожай до морозів. Але були й очевидні переваги: ​​ягода в незвично пізній час і ремонтантна малина не буває червивою, так як її врожай зав'язується і дозріває в період, коли немає малинового жука.

На території Російської імперії селекційних робіт зі створення сортів довгий час не велося, але в кінці ХІХ століття розвинув цей напрям Мічурін І.В. Його сорт "Прогрес" існує до цих пір. У Брянської області (Росія) на Кокінській станції селекція ведеться з 70-х років ХХ століття. В останні десятиліття пальма першості по створенню нових ремонтантних сортів, які перевершують світові аналоги по продуктивності, якості врожаю і особливо по ранніх термінах дозрівання осіннього врожаю сорту. належить селекціонерові цієї станції професору Казакову І.В. ("Августина", "Абрикосова", "Діамантова", "Геракл", "Брянське диво", "Євразія").

В Україні розплідник ягідних культур "Брусвяна" (Житомирська обл.) На базі сортів російської та західноєвропейської селекції створив нові сорти, які увійшли в український реєстр ягідних культур і добре себе показали у різних регіонах країни. У 2009 році введено в реєстр сорт "Брусвяна", що став миттєво популярним. Створені перспективні сорти промислового виробництва "Брусилівська", "Брусилівський стандарт", а також для аматорського садівництва "Ярославна" ("Брусвяна жовта") і "примари" з надзвичайно великими ягодами і бесшипними пагонами.

Посадка і догляд

Агротехніка ремонтантної малини схожа з доглядом за малиною звичайного типу. Принципові відмінності в тому, що восени знищують надземну частину куща, немає підв'язки дворічних пагонів, не проводять обприскувань від малинового жука, малинового комарика і в цілому від хвороб. Основні витрати на ручне збирання врожаю, обробіток ґрунту добрива і поливи залишаються тими ж самими.

1. Вимоги до ділянки і грунту. Ділянка для посадки малини повинна бути рівною, без знижень, з невеликим ухилом, добре освітлена.  Дерева можуть знаходитися від посадок малини не ближче, ніж на висоту крони дерева. Грунт краще легкий, з хорошою аерацією, слабокисла (РН 5,7-6,5). Нейтральні та лужні грунти не годяться.

2. Посадка. Відстань між рядами - 2 м, в ряду між рослинами - 30-40 см. Перегній вноситься смугою 50 см, дозою 10-15 кг на погонний метр і перекопується на глибину 20-25см.

3. Строки посадки. Допустима посадка свіжоскопаного саджанцями з аркушем з короткою обрезкой (30-40 см) у вересні. Масова посадка саджанців проводиться восени після 15 жовтня. Весняна посадка - березень-квітень. Саджанці малини, вирощені в контейнері, дають можливість робити посадки в будь-який час року, включаючи літні місяці. Посадки, зроблені в травні-червні, встигають дати урожай восени цього ж року.

4. Догляд за посадками. 1-й рік. Прополки і розпушування міжрядь. Мульчування рослин тирсою, подрібненою cоломою. 2-й рік. Нормування кількості пагонів в ряду 5-8 на 1 погонний метр. Розпушування міжрядь, підживлення мінеральними добривами до початку росту пагонів і спочатку цвітіння молодих пагонів. Серпень-жовтень - збір урожаю. Грудень - скошування всіх втеч і вивезення з ділянки. 3-й рік і далі - як для 2-го року.

Примітка: можна залишити частину пагонів для літнього плодоношення, але не більше 4-х на погонний метр.

Полив

Мульчування і розпушування міжрядь зберігає вологу. Кількість поливів зводиться до мінімуму.
У період зав'язування ягід полив добре проводити по борознах (один полив - 3-5 куб. метрів води на сотку в посушливі роки) або можна прокласти крапельне зрошення.

Немає коментарів:

Дописати коментар